Maskinen overgår mennesket om 25 år!
Saturday, May 27, 2006 at 03:01PM
Jostein Algroy

”Om 25 år vil det være muligt at replicere den menneskelige hjerne. Og mens den menneskelige hjerne kun udvikles langsomt vil den ikke-biologiske intelligens fortsætte med at udvikles eksponentielt” udtaler Ray KurzweilMIT’s årlige konference om Emerging Technologies i Boston.

Den 54 årige multi-iværksætter og kunstigintelligens specialist Ray Kurzweil studerende under den legendariske professor Marvin Minsky der grundlagde The Artificial Intelligence Laboratory på MIT. Allerede som teenager udviklede Kurzweil et computerprogram der kunne komponere musik, og fik sin første iværksætterpris som 18 årig af præsident Lyndon B. Johnsen. Senere udviklede Kurzweil systemer der genkender talesprog og en læsemaskine for blinde.

Årsagen til Kurzweil bombastiske spådom er hvad han kalder ”The Law of Accelerating Return” – det vil sige at den hastighed hvorved teknologien udvikles ikke kun er eksponentiel, men at den eksponentielle udvikling vokser eksponentiel. For eksempel blev computerens hastigheden målt i pris/pr. enhed fordoblet hvert tredje år fra perioden 1910 til 1950. Fra 1950 til 1966 gik det derimod 2 år inden dens hastighed blev fordoblet. Og i dag fordobles hastigheden faktisk hvert eneste år.

Den mere velkendte Moores Law, der blev defineret af grundlæggeren for Intel, Gordon Moore er ifølge Kurzweil ikke det første, men derimod det femte paradigme i at måle pris/ydeevne i computing. Det sjette paradigme, der vil overtage Moores Law, når denne løber ud af kraft om 15 år, vil være 3 dimensional molekylær computing. 3D computing vil fungere på samme måde som hjernen og opnå samme computerkraft som hjernen der bruger mere klumsede og langsommere informationsbehandlings metoder.

Fordi udviklingen er eksponentielt accelererende så vil det reelt betyde at vi ikke skal vente 100 år inden vi når dertil. Det vil kun tage 25 år, da udviklingshastigheden komprimeres, idet vi bliver bedre og hurtigere til det og lægger mere ressourcer ind i arbejdet. ”Se blot på hvor hurtig man identificerede SARS virusen og kunne behandle denne i forhold til hvor langt tid det tog at nå til det samme niveau med HIV” kommer det smilende fra den evige optimist.

Ifølge Kurzweil er det essentielt at kunne tænke udviklingen eksponentielt for at kunne forudsige fremtiden. Teknologien vil få uanede konsekvenser – negative såvel som positive - for vores fremtidige samfund. Og vi bliver nødt til at forholde os til dette nu, da vi er i færd med at udvikle ikke-biologisk intelligens der overgår den menneskelige rase. Kurzweil skriver ikke science fiktion. I bogen The Age of Spiritual Machines: When Computers Exceed Human Intelligens beskriver Kurzweil hvordan dette menneskeskabte ”væsen” faktisk kan fremhæve den menneskelige intelligens hvis det får lov at udvikles i en symbiotisk proces.

Article originally appeared on AfterDeadline.com (http://www.afterdeadline.com/).
See website for complete article licensing information.